Tűzijáték, mennydörgés és a kutyusod!

Ahogy az embereknél, úgy a háziállatoknál is fontos a nyugalom, hogy mentális egyensúlyuk rendben legyen. A legtöbb kutya nincs hozzászokva a tűzijáték hangjához, így a szilveszter és más ünnepségek különösen stresszesek lehetnek a kutyáknak és gazdáiknak egyaránt.

Természetes, hogy a kutyák félnek a hangos zajtól. A hangok hatással vannak az idegrendszerükre, és szorongóvá vagy félőssé válhatnak. A zajtól való menekülés túlélési ösztön, ezért tenned kell biztonságuk érdekében.

Ne felejtsd el, hogy a kutyákra a tűzijáték hangja más hatással van, mint a hangos természetes zajok, mint például a mennydörgés. A tűzijátékok közelebb vannak a talajhoz, élénkebbek, és hirtelen robbanás, villanás és égő szaga kíséri őket. Az emberekkel ellentétben a kutyák csak érzékszerveik révén – az orr, a szem, a fül – tapasztalják meg a világot. Nem tudnak tudatosan készülni a stresszes szituációkra. A tipikus szilveszteri ünnepség túlterhelő lehet számukra.

Íme néhány tipp a kutya nyugalmának megőrzéséhez, ezáltal könnyebbek lehetnek az ünnepek mindkettőtök számára.

  • Ügyelj arra, hogy kutyusod a nap elején sokat mozogjon, fáraszd le, vidd el akár a megszokottnál hosszabb sétára.
  • Tartsd bent kutyusod a tűzijáték ideje alatt, ha lehet, emberi társasággal. Soha sem jó ötlet, ha kutyusod kiviszed a tűzijátékra. 
  • Gondoskodj egy nyugodt, biztonságos helyről bent, ahova kutyusod visszavonulhat. Amikor félnek a hangoktól, nem tudnak tájékozódni, ilyenkor gyakran jobban kedvelik a kis, zárt helyeket. Ha a kutyusod szereti a szobakennelt, akkor az egy jó lehetőség ilyenkor.
  • Ha lehet, tartsd zárva az ablakokat és húzd be a függönyöket. A szobakennel letakarása, vagy a redőnyök leengedése szintén hasznos lehet. A vizuális ingerek minimalizálása segíthet kutyusodnak, hogy nyugodt tudjon maradni.
  • Győződj meg róla, hogy minden kutyusod megfelelő, azonosító címkével ellátott nyakörvvel rendelkezik. A kutyákról ismert, hogy a tűzijátékokkor képesek Houdinivé válni.
  • Adj a kutyusodnak valami szórakoztató dolgot, amivel elfoglalhatja magát. Például a kedvenc jutifalatjával megtöltött játék.
  • Illat: Próbáld ki a Relaxáló Sprayt, ami egy természetes ápoló folyadék, levendula és Ylang Ylang aromával. Segíthet szőrös kis barátodnak nyugodtnak maradni és hatékonyabban megbirkózni a hangos zajokkal és más stresszes helyzetekkel. 

Legfontosabb, hogy ebben a helyzetben most ne úgy gondolj kutyusodra, mint egy gyerekre, aki hiányolná, hogy kimarad valami nagyszerű, mókás dologból. A kutyusod nem fogja tudni mit hagy ki. Akkor vagy gondos gazdi, ha nem teszed ki olyan helyzetnek, ami negatív hatással lehet rá. Amikor a dirr-durr véget ér, kutyusod hálás lesz, hogy megkímélted ettől a stresszes élménytől.

Korábbi bejegyzések