A Te kutyád sem szereti a fürdetést? Íme 7 tipp, amely segíthet!

Nálad is előfordul, hogy a fürdetési idő gyakran nem kívánt üldözős játékot idéz elő, amikor csak futsz, rohansz, kúszol-mászol a kutyusod után csak, hogy a kádhoz vihesd? Majd miután elkaptad, a hajsza nem ért véget; állandó küzdelem annak megakadályozása, hogy elmeneküljön. Bár kicsi az esélye, hogy a fürdetés valaha is a kutyád egyik kedvenc időtöltése lesz, tehetsz érte, hogy mindkettőtök számára elfogadhatóbbá váljon.

  1. Próbáld először folyó víz nélkül a kádba/zuhanyba szoktatni kutyusod. A folyó víz ijesztő lehet, a kutyák számára, főleg nagyobb nyomású csap/zuhany esetében. Adj neki egy jutifalatot és játssz vele ott egy picit. Éreztesd kutyusoddal, hogy a kád/zuhany egy szórakoztató hely.

  2. Egy másik dolog, ami idegessé teheti a kutyákat, a kád/zuhany csúszós felülete. Ha teheted szerezz be egy csúszásgátló szőnyeget, hogy kutyusod biztonságban érezze magát. Sok kutya küzd a fürdőben, mert lábaik csúszkálnak és nem tudnak stabilan megállni.

  3. Egy adott szó, pl “fürdés” használatával tudasd kutyusoddal, hogy itt a fürdés ideje. Ha egy bizonyos szót társít a fürdetéshez az segít elhárítani, hogy meglepetésként érje a dolog. Már azzal segíthetsz ellazulni kutyusodnak, hogy csökkented az ismeretlentől való félelmét. Használhatsz jutifalatot, hogy magadhoz csalogasd, amikor szeretnéd elkapni, hogy fürdeni vihesd. Próbáld meg elkerülni, hogy üldözni kelljen kutyusod, mert ez a hajsza szórakoztató lehet neki, ami tovább erősítheti benne ezt a viselkedést. 

  4. Tartsd pórázon kutyusod fürdetéskor és az első néhány alkalommal hasznos lehet, ha van segítséged, aki gyengéden tartja miközben simogatja.

  5. A fürdési időt mindig párosítani kell valamivel, amit a kutya élvez, mint például egy jutifalat vagy egy hosszantartó rágóka. A jutalmazás segít, hogy a kutyád úgy gondoljon a fürdetésre, mint egy élvezetes élményre.

  6. Használj langyos vizet, mert attól kevésbé valószínű, hogy kutyusod pánikba esik, szemben a hideg vízzel.

  7. Ne tusold a kutyád közvetlenül folyóvízzel, mert ideges lesz tőle. Amint a kutyád megnyugodott a kádban/zuhanyban, gyengéden locsolj egy kis meleg vizet valamelyik lábára egy edényből. Fokozatosan növeld a kádban töltött időt és a felhasznált víz mennyiségét, amíg egy teljes fürdőt nem tudsz adni neki. Használj egy rongyot a kutyus arcának áttörléséhez. Ez kevésbé félelmetes, mintha folyóvizet fröcsöklnél az orra fölé.

Ne feledd, hogy azok a kutyák, akik nem szeretnek fürdeni, a kádat/zuhanyt egy rossz helynek tekintik. Ahhoz, hogy ezen változtass türelemre és elszántságra van szükség. Már kölyökkorban érdemes elkezdeni a fürdetéshez szoktatást. Sok sikert!

Korábbi bejegyzések